In verkoop. De Groene Gravin, een uniek transformatieproject in Blijdorp - District Noord, urban apartments in het Oude Noorden
Sluit
journal - 24 november 2021

Wonen in Kralingen

Zo oud als de weg naar Kralingen. Deze oer-Hollandse uitdrukking maakt zijn naam nog altijd waar. Sinds het dorp in 1895 geannexeerd werd door de grote stad heeft Kralingen weinig van zijn glans en karakter verloren. Wie de weg naar Kralingen vindt, betreedt ook anno 2024 een rustig, groen en historisch lustoord dat zijn weerga in de rest van de stad niet kent. Zelfs de bomen, die in eindeloze rijen de wijk doorkruisen, dragen hier sporen van de geschiedenis.

Wie rondloopt door oud-Kralingen vergaapt zich als vanzelf aan groene, brede lanen, een grote variatie aan rijtjeshuizen, herenhuizen en villa’s, hoge kerken en hobbelig plaveisel. Alles met een allure van grootsheid, en wijsheid. En toch kent Kralingen ook een zekere bescheidenheid: de Hoflaan, de Vijverlaan en de Avenue Concordia, om maar een paar prachtige lanen te noemen, zijn imposant en wonderschoon van zichzelf. Zij behoeven geen verdere opsmuk om allure uit te stralen. Ze hèbben het gewoon.

Je begint spontaan te fluisteren tussen al dit historisch schoon. Je stem verhef je alleen in de zorgvuldig over de wijk verspreide oude stamkroegen, nieuwe bistrots en voortreffelijke restaurants. En in het bescheiden stadionnetje van Kralingens voetbaltrots Excelsior – de weekendrust wordt hier eens in de twee weken alleen verstoord door het ritmische getrot van plukjes fans, keurig en beheerst als de bewoners zelf.

Verder westwaards, richting stadscentrum, maakt de kalmte van de oude wijk plaats voor de frivoliteit van West-Kralingen. Hier krioelen oud- en nieuw-Kralingers, gezinnen van verschillend pluimage, studenten en bezoekers door elkaar heen – op weg naar een van de vele eetgelegenheden, winkels, cafés en speciaalzaken op de Lusthofstraat, de Oudedijk en de Vlietlaan. Dit gedeelte van de wijk stond ooit in de schaduw van oud-Kralingen, maar is inmiddels verworden tot een epicentrum van gezelligheid, met een eigen, vrolijke ziel en dito karakter.

Toen Rotterdam Kralingen opslokte, kon het zich behalve op een schitterend mondain dorp ook verkneukelen over het verwerven van een gigantische lap grond, met daar middenin een machtige waterplas. Met de Kralingse Plas en het Kralingse Bos kreeg Rotterdam er een paar longen bij en nog altijd trekken stedelingen van heinde en verre naar dit uitgestrekte stadspark voor hun dagelijkse portie lucht. Kralingen is met recht de meest vermaarde, gezochte en geprezen wijk in het hart van Rotterdam.

Wat je niet mag missen

Arboretum Trompenburg

De geschiedenis van Kralingen uit zich niet alleen in de vele wonderschone huizen, hoge, oude dijken en meanderende straten. Het is de natuur die verreweg de oudste getuigenissen draagt van een rijk verleden. Oeroude bomen, velden, sloten markeren door heel de wijk heen een tijdperk dat verder teruggaat dan het ontstaan van Rotterdam zelf. Wie goed kijkt, kan de geschiedenis van dit machtige polderland volgen aan de hand van het groen. En al deze biologische pracht en praal cumuleert tot een schitterende dichtheid aan bomen, planten, bloemen in het beroemde Arboretum Trompenburg.

Arboretum Trompenburg is de absolute smaakmaker van Kralingens schoonheid en vertegenwoordigt in al zijn biodiversiteit misschien wel Rotterdamse rijkste, meest markante historische periode: de negentiende en begin twintigste eeuw. In de tijd dat Rotterdam reusachtig hard groeide en floreerde op de opbrengsten van haven en handel, begon de voorname familie Smith (later Van Hoey Smith) met de aanleg van het arboretum. Begonnen als een bomenverzameling groeide Trompenburg in de loop der decennia uit tot een weldadige oase, een groen walhalla middenin een steeds dichter bebouwd gebied.

Arboretum Trompenburg is de absolute smaakmaker van Kralingens schoonheid.

De authentieke molens aan de Kralingse Plas

Of je nu een wandeling maakt door het uitgestrekt groen van het Kralingse Bos of over het ruime sop van de Kralingse Plas vaart, vanuit elke hoek trekken twee oude stadsiconen je blik naar zich toe. Plasmolens De Lelie (anno 1777) en De Ster (1830) staan fier langs de waterkant, mooi, historisch en fotogeniek te wezen. Ooit maalden deze molens specerijen en tabak voor de behoeftige Rotterdammer, vandaag de dag vormen ze een onmisbaar rustpunt voor de naar ontspanning zoekende stadsmens. De molens zijn als perfect onderhouden wachters van de Rotterdamse geschiedenis van zichzelf al imposant en een bezoek meer dan waard – en tegen het decorum van de beweeglijke, donkere plas en de daaromheen gelegen eindeloze bomenpracht vormen ze een onvergetelijk beeld, op het netvlies gegrift.

De leukste eet- en drinkgelegenheden. Een greep uit onze curated spots.

Vicini

Ouders met kinderen. Ouders zonder kinderen. Kinderen zonder ouders. Eenlingen. Dagjesvolk. Zakenlui. Vrijbuiters. Studenten. Passanten van alle leeftijden en eindeloos pluimage. Tout levensgenietend Kralingen weet zijn weg naar Osteria Vicini, Italiaanse parel aan de Kortekade, blind te vinden. Bij Vicini haal je je eerste cappuccino en leest de krant. Bij Vicini ontbijt je, dineer je, borrel je. Je rust er uit na een lange wandeling door het bos, je haalt er delicatessen voor thuis en ijsjes voor het kroost. Vicini is als een buurthuis in de verrukkelijke zin van het woord. Een bonte verzamelplaats. Mediterraans in smaak en sfeer, maar Kralings in karakter: ouderwets gezellig, rumoerig, warm.

Tout levensgenietend Kralingen weet zijn weg naar Osteria Vicini te vinden.

Vis op de dijk

We nemen ons allemaal voor om vaker vis te eten. Keer op keer. Maar allemachtig, wat is het lastig om een mooi visgerecht op tafel te zetten. Veel te ingewikkeld, en wat eet je ernaast?! Ga naar Vis op de Dijk, en leer het van de meesters. In dit oer-Franse, knusse restaurant wordt de vis wel zo puur, zo smaakvol, zo eenvoudig bereid dat je je subiet afvraagt waarom jij thuis toch altijd weer naar vlees of pasta grijpt. Zeebaars, oesters, een Bretonse vissoep, als een kunstwerk op je bord gedrapeerd. Zelfs kinderen likken hier de vingers af bij wat ze voorgeschoteld krijgen. En wijnen die qua geur, smaak, ja zelfs qua ziltigheid naadloos aansluiten op je toch al verrukkelijke maal. Stiekeme pescofielen die wij carnivoren zijn, moeten we minstens een keer in ons leven bij Vis zijn geweest. Vis? Ja, Vis. Op de Oudedijk.

Zeebaars, oesters, een Bretonse vissoep, als een kunstwerk op je bord gedrapeerd.

Calaboose

Calaboose, calaboose, will you do the Fandango. Deze fameuze strofe uit het repertoire van de band Queen spookt, of je het nu wilt of niet, de hele avond door je hoofd in deze tropische toptent. Een avond bij Calaboose is nu eenmaal een feestje. Verrukkelijke, soepele Indonesische gerechten –  de saté zo mals als gemasseerde boter – die je wegspoelt met een van de vele exotische cocktails-met-Aziatische-twist of een frisse Bintang. Personeel dat er zichtbaar zin in heeft, en een entourage van-heb-ik-jou-daar. Bij Calaboose ben je ver weg van Kralingen en ver weg van de saaie Hollandsche pot. Hier waan je je een avond lang in een weldadige kampong, je hoofd volledig vrij – op die ene, fijne, repeterende strofe na.

Een avond bij Calaboose is nu eenmaal een feestje.

De mooiste shops. Een greep uit onze curated spots.

DOEN

Waar Kralingens kroost vroeger een eerste Pennierekening opende, in het oude Postkantoor aan de enige Avenue van Rotterdam, zit tegenwoordig een machtige kunstenaarsstudio. Geen vlekkerig atelier, maar een strak en warm vormgegeven ruimte waar een groot team creatieve geesten zich dag in dag uit toelegt op de scheppende kunst van het interieurdesign. En deze mensen kunnen wat. Sta voor de voor vele Kralingers bekende gevel met zijn grote, hoge ramen en stalen frames, en zie ineens hoe bijzonder de architectuur eromheen is. Hoe ze het doen is een raadsel, maar de manier waarop het postkantoor is gerenoveerd doet het gehele, op het eerste oog weinig subtiele gebouw sprankelen. Zulk knap werk belooft veel goeds, en eenmaal binnen in de rijk gedecoreerde shop annex galerie wordt die belofte klakkeloos ingelost. Menig Rotterdammer laat tegenwoordig het interieur van zijn huis, zaak of kantoor over aan Doen. En dat levert zeker geen standaard cataloguswerk op, maar fijnzinnig, uitgekiend en onorthodox vakwerk. Bij Doen wordt niet gedacht, maar gedáán.

Bij Doen wordt niet gedacht, maar gedáán.

Jordy’s Bakery

In een prachtig hoekpand op de Vlietlaan vind je Jordy’s Bakery. Hier smul je van yoghurt met huisgemaakte granola, een lekkere salade of goed belegd desembrood. Ook voor de borrel ben je hier aan het juiste adres. Boven is er een speciale kinderetage, met kunstgras op de vloer, genoeg speelgoed en je mag er zelfs op de muren tekenen. Jordy’s is met recht een fijne plek voor jong en oud.

Jordy’s is met recht een fijne plek voor jong en oud.

De leukste dingen om te doen.

Het Kralingse Bos & de Kralingse Plas

Het Kralingse Bos, met zijn machtige Plas, is welhaast het meest onstadse en het meest wonderbaarlijke stuk Rotterdam. Elke dag opnieuw togen Rotterdammers erheen, op zoek naar rust, natuur, lucht. Op de wirwar aan wandelpaden na, herinnert vrijwel niets eraan dat het bos in 1928 als park is aangelegd met hulp van de toenmalige Rotterdamse jeugd. Begonnen met één boom groeide het Kralingse Bos uit tot het huidige, dichte woud dat de eeuwenoude, door turfwinning ontstane plas in een liefdevolle omhelzing neemt. Twee oude molens herinneren aan vervolgen tijden, her en der verspreid in het bos staan pannenkoekenhuizen en lieflijke hutjes waar wandelaars de benen rust geven. Een hertenkamp, een handvol horecazaken met fijne terrassen en dito uitzicht. Er is genoeg te doen, maar de natuur voert de boventoon. Alle bebouwing wordt zorgvuldig weggemasseerd tegen de groene achtergrond.

En in het midden het uitgestrekt zwarte water van de Kralingse Plas. Op mooie, zonnige dagen een lieve, spiegelende vlakte vol met zeilbootjes en sloepen. Op onstuimige dagen een wilde, kolkende massa om eindeloos naar te turen vanuit een van de gelegenheden aan de oevers – een warm drankje binnen handbereik. En met het verglijden van de seizoenen en het afwisselen van de elementen veranderen de kleuren, de geuren. Zelfs de tonen klinken anders. Als er één plek is waar de Rotterdammer tot rust komt, dan is het wel hier. Het hele jaar door.

Het Kralingse Bos, met zijn machtige Plas, is welhaast het meest onstadse en het meest wonderbaarlijke stuk Rotterdam.

Lees meer journals

Gerelateerd aanbod

Bekijk ons volledige aanbod
010 422 3000 Terug naar boven