THE CALAND - 48 luxueuze appartementen en studio’s in het Scheepvaartkwartier.
Sluit
journal - 3 november 2020

Monumentale panden

Monumentaal: Groots, indrukwekkend. Magistraal. Bedoeld om tot in het oneindige aanbeden te worden. Wie de trotse eigenaar is van een monumentaal pand draagt een zware last: het verleden koesteren, iedere dag opnieuw.

Monumentale panden zijn niet bedoeld voor mensen die non-stop in het hier en nu leven. Ze zijn voor dromers, avonturiers. Voor zwijmelaars die zich al bij de minste aanblik van een schouw, een glas-in-loodraam of een fractie van de lambrisering laten vervoeren naar het verleden. Die dan plots paardentrams en jazz horen, de weeë geur van paraffineolie ruiken en de dingen alleen nog door een rokerige, sepia-achtige waas bekijken. Zij laven zich aan de oude elementen van hun huis om de geest te scherpen.

Koop zo’n pand en je staat voor de keuze: de tonen van de geschiedenis in vol volume laten horen door oude details op te poetsen en je interieur erop af te stemmen. Of de minder bruikbare details juist zachtjes weg te smeren onder een laag modern vernis. Het eclectische resultaat een strak vormgegeven woning met oude elementen – en slechts wat historisch gefluister om je heen. Wat je ook kiest, aan de stem van toen valt niet te ontkomen.

Zittend in een fauteuil aan het einde van een lange dag, is het alsof je de anonieme ambachtslieden van weleer bespiedt terwijl zij zwoegen aan hun monnikenwerk.

Je ziet ze schaven, krullen, brandschilderen, metselen en gieten, werken aan de meest verfijnde details. In een monument ben je een voyeur van vervlogen tijden. En aan het einde van de avond rest je niets dan een dankbaar saluut aan de meesters van toen.

Dan begint een nieuwe dag. Volmaakt tevreden, uitgerust en op je puikst gekleed knipoog je nog even naar je vale evenbeeld in de Fin de siècle-spiegel in de vestibule voordat je de drempel overstapt – op weg naar het heden. Soms valt dat zwaar. Je werkzaamheden buiten voelen als een verplicht intermezzo om heimwee op te wekken. Want hoe veelbelovend de werkdag ook moge zijn, als bezitter van een monument zie je iedere dag opnieuw uiteindelijk maar naar één ding uit: je thuiskomst.

 

Lees meer journals

Gerelateerd aanbod

Bekijk ons volledige aanbod
010 422 3000 Terug naar boven