THE CALAND - 48 luxueuze appartementen en studio’s in het Scheepvaartkwartier.
Sluit

Modern, comfortabel en duurzaam wonen op de Bergweg in het Oude Noorden; dat is wonen in nieuwbouwproject Kop van Noord

Kop van Noord

Koploper waar je thuis hoort

Wat maakt wonen in Kop van Noord zo bijzonder? Ten eerste natuurlijk de vibe: Een gezellige mix van culturen, van urban tot volks, van jong tot oud en van starter tot paradijsvogel, Kop van Noord biedt voor elk wat wils!

Daarnaast is de locatie subliem. Een zeer bruisend en dynamisch punt in één van de oudste en gezelligste volkswijken van Rotterdam. Dichtbij bij het mondaine Hillegersberg, met haar groene parken en plassen en het centrum. Op loopafstand van uitstekende openbaar vervoer verbindingen en supermarkten en diverse uitvalswegen binnen enkele minuten reistijd. Aan de rand van een wereldstad met zicht op de skyline en alle stedelijke gemakken binnen handbereik, maar ook geborgen, veilig en uitstekend bereikbaar.

Mocht je nog niet overtuigd zijn dan is misschien wel het belangrijkste voordeel duurzaamheid. Dat manifesteert zich niet alleen in het feit dat het gebouw conform het nieuwe bouwen bijna energie neutraal gebouwd gaat worden met A++ en A+++ energie labels, maar zeker ook in de kwaliteit van het gebouw.

83 nieuwbouw appartementen vanaf €299.500,- v.o.n. op de Bergweg in Rotterdam.

Er wordt traditioneel gebouwd, grotendeels in metselwerk dat perfect past in het klassieke straatbeeld. Daarnaast wordt uitsluitend gebruik gemaakt van robuuste duurzame en onderhoudsvriendelijke materialen en stadsverwarming, waardoor de toekomstige onderhoudskosten zeer laag zullen zijn. Kopers van het project hebben dus zowel voordeel van zeer lage energielasten als van behapbare onderhouds- en VVE lasten.

De overgrote meerderheid van de woningen in het project valt binnen de NHG grens. Deze grens wordt per 1 januari 2023 verhoogd tot €405.000,- vrij op naam. Daarnaast gelen bij veel hypotheekverstrekkers gunstigere rentetarieven en of een ruimere leencapaciteit bij de financiering van duurzame woningen.

 

De verkoop van het project start in 2022. Dat betekent dat kopers die zich in de gelukkige omstandigheid bevinden dat ouders of familie hen kunnen schenken voor een eigen woning, dit jaar nog gebruik kunnen maken van de maximale schenkingsvrijstelling van bijna € 106.000,-.

Ook geldt ten aanzien van het project geen zelfbewoningsplicht. Het spreekt voor zich dat de ontwikkelaar bij voorkeur een prettige gemeenschap in het gebouw wil creëren en woningen voor eigen bewoning wenst te verkopen, maar dit biedt ouders of familieleden wel de uitgelezen mogelijkheid om vrij op naam (zonder overdrachtsbelasting) een appartement voor hun kind, kleinkind of favoriete neef of nicht te kopen.

Tot slot: de wijze waarop dit nieuwbouwproject wordt verkocht is uniek. De bouw is reeds enkele maanden geleden van start gegaan en de woningen zullen voor nieuwbouw begrippen zeer spoedig worden opgeleverd. De prognose van oplevering is daardoor al in het vierde kwartaal van 2023.

De kopers van het project kopen vanzelfsprekend vrij op naam en betalen dus geen overdrachtsbelasting of notariskosten en krijgen uiteraard wel alle garanties die normaal gesproken bij nieuwbouw van toepassing zijn.

Voor de woningen van Kop van Noord geldt daarnaast nog een ander groot voordeel: De kopers nemen de woningen pas (in hun geheel en dus niet in termijnen) af bij de oplevering van de woning. Er is hierdoor dus geen sprake van bouwrente die normaal bij nieuwbouw, afhankelijk van de bouwtermijnen en periode, in rekening wordt gebracht. Ook betalen de kopers tot aan de levering geen hypotheekrente over het bedrag voor de grond die bij reguliere nieuwbouw voor start bouw wordt geleverd. Dit scheelt kopers van Kop van Noord, afhankelijk van de koopsom van de betreffende woning, als snel enkele duizenden tot zelfs tienduizenden euro’s aan rentelasten.

Kortom, de Kop van Noord, daar moet je wezen!

Geschiedenis

Eenieder die het Oude Noorden ooit vanaf de Gordelweg is binnengereden kent dit punt. De kop van het blok waar het verkeer zich als water door een rotspartij in een stromende rivier in tweeën lijkt te splitsen. De plek waar tramlijnen 4 en 8 zich van elkaar afbuigen richting hun eindpunten bij het centraal station en volkswijk Spangen. Dé kop van het Oude Noorden, één van Rotterdams meest Rotterdamse locaties.

Deze oer-Rotterdamse plek kent een rijke geschiedenis. In de jaren dertig van de vorige eeuw opende het Victoria theater er haar deuren. Het was een van de eerste bioscopen van de stad waar iconische films werden vertoond als ‘Robin Hood’, ‘Duivels onder Zee’, ‘Vivere’ en ‘De Betovering om La Boheme’. Ook deed het theater dienst als locatie voor huldigingen van onder meer Olympiërs als Rie Mastenbroek. Het theater vormde een sociale spil in de buurt en vervulde hierdoor een belangrijke en verbindende rol binnen de gemeenschap met bekende lokale helden als Willem de Kooning, Faas Wilkes en Coen Moulijn.

Nadat het Victoria theater in 1971 door groeiende concurrentie haar deuren moest sluiten, werd het gebouw in gebruik genomen door ‘Radio Correct’. Het bekendste Rotterdamse elektronicabedrijf van weleer dat sinds haar oprichting in 1940 was gevestigd aan de Zaagmolenstraat en dat floreerde door de explosieve toename in de vraag naar consumenten elektronica in die tijd. Onder het credo: “als Correct het niet heeft, vergeet het dan maar” werd het bedrijf in de opvolgende decennia een begrip in Rotterdam en wijde omstreken. Door onder meer de toename van online retail heeft Correct het pand in 2016 verlaten, waarna het blok tijdens jaren van planvorming vooral bekend stond als canvas van diverse graffiti- en straatartiesten.

Op de kop af ontworpen stijlicoon

 

De renaissance van de Kop van Noord. Na jaren van verloedering verrijst een architectonisch stijlicoon dat eer doet aan de rijke geschiedenis en de oorspronkelijke spilfunctie van de locatie. In totaal worden er 83 duurzame koopwoningen gerealiseerd, die qua oppervlak variëren van 50 m² tot 105 m². Alle woningen hebben een A++ of A+++ energielabel, zijn gasloos, aangesloten op stadsverwarming en het dak is bovendien voorzien van maar liefst 140 zonnepanelen.

 

Het gebouw wordt gebouwd in een driehoek rond een atrium. Nagenoeg alle woningen hebben een eigen balkon of terras en op de vierde verdieping, aan de zuidzijde van het complex, wordt tevens een royaal gemeenschappelijk dakterras met fenomenaal uitzicht op de skyline gerealiseerd. Op de begane grond van de kop van het gebouw is ruimte voor een gezellige dag-horeca die zal dienen als ‘huiskamer’ van het gebouw.

Qua architectuur kent het gebouw een duidelijke tweedeling. De eerste vier woonlagen volgen de architectuur en de hoogte van de historische omringende bebouwing uit het begin van de twintigste eeuw. Hierbij wordt gebruik gemaakt van fraai donkerrood metselwerk met een klein aantal subtiele decoratieve toevoegingen in de details, erkers en verticale raamlijnen met zwart stalen elementen. De bovenste drie verdiepingen bestaan uit lichte en transparante woonlagen in een kosmopolitische stijl met grote raampartijen en royale terrassen, in fraai luchtig contrast ten opzichte van de meer monolieten onderbouw.

De unieke samenstelling van architectuurstijlen maakt dat de onderzijde van het gebouw een vanzelfsprekende verbinding heeft met het bruisende straatbeeld van het gezellige Oude Noorden, terwijl de luchtige bovenbouw verheven boven alles lijkt te zweven en panoramisch uitzicht biedt over de omgeving en de imposante skyline.

Het project biedt een brede variëteit aan woningen. Van duplex vier kamer woningen op de begane grond, tot compacte twee kamer appartementen voor starters en schitterende penthouses met grote privéterrassen. De grondgebonden woningen worden via meerdere portieken ontsloten en de bovengelegen woningen via de centrale entree en het atrium.

Rotterdam Noord op z’n kop

In Noord, daar moet je wezen. Deze uitgestrekte lappendeken van een stadsdeel barst van de wijken en buurten met ieder een eigen verrukkelijk karakter. Rotterdam Noord is de afgelopen jaren in een stroomversnelling geraakt, zoals dat in zoveel steden gebeurt, maar zonder zijn ouderwetse glans en charme te verliezen. Oude en nieuwe Noorderlingen, gezinnen en studenten, jongeren en ouderen en mensen uit talloze culturen leven hier vredig naast elkaar en dat brengt een sfeer met zich mee zoals nergens anders in de stad. Noord is mondain en rauw tegelijk. Een potpourri aan stijlen en smaken.

Het oude Noorden met als bruisende smeltkroes de Zwartjanstraat, het volkse Noordplein en de levendige Bergweg wordt begrensd door de statige Noordsingel, de Rotte, Bergpolder en het Noorderkanaal met haar vele woonboten. Oude bruine kroegen, hippe concept stores, toko’s, ambachtelijke winkels en toffe koffiezaakjes zijn overal te vinden.

Het Oude Noorden was jarenlang rauw, te rauw, maar door een snelle reeks aan stadsontwikkelingsprojecten – sommigen zorgvuldig gecalculeerd, anderen spontaan vanuit bewoners – trekt de wijk meer mensen van buitenaf. De Hofbogen zijn daarvan wel het meest bekende voorbeeld. Deze oude, verhoogde, kilometerslange spoorlijn, dwars door noord, verstopt onder het spoor talloze nieuwe winkels, speciaalzaken en horeca. De komende jaren wordt het dak waaronder deze zaakjes schuilen, omgetoverd tot een kilometerslang stadspark. De Noordsingel herbergt een van Rotterdamse meest beruchte gevangenissen, een prachtig neoclassicistisch pand, inmiddels moderne stadswoningen en een oase voor gezinnen. In beide gevallen wordt voldaan aan de behoeften van de moderne tijd, maar zonder de oude glorie teniet te doen.

Noord is niet langer ‘die plek achter het Centraal Station’ waar de stad weinig oog voor had. Noord is Noord met een uniek patina. Een trotse habitat voor Rotterdamse vogels van divers pluimage, sjiek en volks, jong en oud, dwars door elkaar, met een fijne, eindeloze energie en tegelijkertijd uitgestrekte bakens van rust. Kortom: Noord, daar moet je wezen!

Staat van afwerking

In de koopsommen van Kop van Noord is nagenoeg alles inbegrepen. De woningen worden intern compleet opgeleverd met alle installaties, behangklare wanden, binnendeuren, het sanitair en een complete keuken. Ten aanzien van het sanitair en de keukens hebben kopers de keuze uit een aantal varianten. Ten aanzien van de keuken geldt een stelpost met een bedrag dat in mindering wordt gebracht op koopsom indien een koper een eigen keuken wenst samen te stellen. Na ondertekening van de koopovereenkomst kunnen kopers terecht bij de betreffende leveranciers om hun keuze vast te leggen.

Tevens bestaat voor de kopers van Kop van Noord de unieke mogelijkheid het energielabel van hun woning te verbeteren. Tegen betaling van een kleine meerprijs kunnen individuele woningen zonnepanelen op het dak van het gebouw verwerven ter verbetering van het energielabel.

Wegens de verleende omgevingsvergunning en het feit dat reeds is aangevangen met de bouwwerkzaamheden zijn wijzigingen in de indelingen zoals getoond in de projectinformatie voor oplevering helaas niet mogelijk. Wijzigingen in de indeling kunnen desgewenst na oplevering in opdracht van de kopers zelf worden doorgevoerd.

 

Parkeren

Kopers van woningen in het project met een auto, die een vaste parkeerplaats wensen, kunnen terecht in de naastgelegen parkeergarages van de gemeente Rotterdam “Zoomstraat” en “Benthuizerstraat”. Deze garages liggen beiden tegenover het project aan de Benthuizerstraat en bieden plek aan totaal 229 auto’s tegen een tarief van €29,29 per maand voor bewoners.

Ten behoeve van het project zijn 25 (huur) parkeerplaatsen gereserveerd in parkeergarage “Benthuizerstraat”, waarvan 2 ten behoeve van deelauto’s voor de VVE. Er zijn 23 parkeerplaatsen door de ontwikkelaar toegewezen aan een beperkt aantal woningen. Kopers van woningen waar geen parkeerplaats aan is toegewezen en die graag een (of meerdere) parkeerplaats(en) willen, verwijzen wij naar de website van de gemeente Rotterdam voor het reserveren of huren van een parkeerplaats. De kopers van het project dienen zelf een parkeerplaats te reserveren of te huren in voorgenoemde parkeergarages. De ontwikkelaar staat niet in voor de eventuele beschikbaarheid van parkeerplaatsen, behoudens ten behoeve van de woningen waaraan parkeerplaatsen zijn toegewezen.

Tussen de projectontwikkelaar en de gemeente Rotterdam is bij het verlenen van de omgevingsvergunning van dit project overeengekomen dat geen parkeervergunningen voor de woningen zullen worden afgegeven in de parkeerzone waar het project is gelegen.

Bekijk alle verschillende woontypen en beschikbare woningen op de projectwebsite kopvannoord.com.

Kop van Noord
010 422 3000 Terug naar boven